Surabaya Calling

Presentatie: Ingrid Dümpel, Ingrid

Uitzendingen op:

dinsdag: 18:00 - 19:00 uur

U luistert naar een Indisch informatief programma.

De informatie over en uit Indisch Nederland en Indonesië is bedoeld voor een ieder die Indië/Indonesië een warm hart toedraagt.

Het programma heeft vaste onderdelen.

Een korte boekbespreking over een recent verschenen boek of over een boek dat al tientallen jaren geleden is verschenen.
Evenementen bevat tips over pasars, exposities, lezingen door het hele land, waarin Indië/Indonesië centraal staat.

Het blok Indië-Indonesië gaan over onderwerpen die een link hebben met het oude Indië en Indonesië anno nu, bijvoorbeeld over gebouwen die met name door Nederland in het voormalig Nederlands-Indië zijn gebouwd. Hoe en waarom werden ze toen gebouwd en wat voor functie hebben zij nu in het moderne Indonesië.

Het blok Indisch Nederland bevat ‘Indisch’ nieuws, bijvoorbeeld over een Indische film, Indische organisaties enz.

Voor het blok Indonesië Nieuws wordt er gezocht in Indonesische bronnen naar interessante informatie over het huidige Indonesië, bijvoorbeeld de revival van krontjong muziek, veranderingen in de Indonesische taal enz.

In het blok Recept wordt er verteld over de achtergrond van een bepaald (streek)recept of de variaties ervan die per streek of kok kunnen verschillen. Soms wordt er alleen uitgebreid verteld over een bepaald kruid, bijvoorbeeld jahe ofwel gember.

In het blok Indonesische woordjes worden er een paar Indonesische woorden met hun betekenis(sen), of iets over de grammatica of de invloed van vreemde (m.n. Nederlandse) woorden in de Indonesische taal.

De informatie wordt afgewisseld met Indische muziek, d.w.z. muziek (covers of eigen composities) gespeeld door musici met een Indische achtergrond en Indonesische muziek, van (pop)krontjong en (moderne) Indonesische liederen tot streekmuziek met streekinstrumenten zoals de angklung (West-Java). En regelmatig glipt er een ouwetje van de week doorheen met muziek van Elvis Presley of Connie Francis, kortom zangers en zangeressen van toen vroeger.

Mailadres: soerabajacalling@omroephelmond.nl